Nowicjusz
Pierogi z jagodami i Jogurtem <MNIAM>
Offline
Szef forum
Zupa ogórkowa!
Offline
Offline
Wyjadacz
Ja wczoraj miałam pierogi z kapustą i grzybami, a dzisiaj to mam kotlety xD
Ostatnio edytowany przez DaruSsia95 (2010-11-01 09:56:13)
Offline
Nowicjusz
Dzisiaj robiłam LASAGNE pychotka dla zainteresowanych podaje przepis
Składniki
Robię lasagne w naczyniu żaroodpornym o wymiarach: 23x31 cm
Składniki:
makaron do lasagne
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
przyprawy (sól, pieprz)
Nadzienie mięsne:
0,8 kg mięsa mielonego
1 średnie cebule
1puszka pamidorów i 2 łyżki koncetratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
Dodatkowo:
50 dkg żółtego sera
masło do wysmarowania formy (naczynia żaroodpornego)
Lasagne szybka i pyszna
Nadzienie: do garnka wkładamy mięso. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki cebule. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Puszkę pomidorów wlewamy z koncetrantem do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.
Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy je na małym gazie. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką (lub mikserem). Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy go z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią sera żółtego. I znowu: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien być ser żółty. Można posypać go oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180o przez ok. 25min. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!
Rodzinka zajada się, aż im się uszy trzęsą!
Polecam i życzę smacznego!
Offline
Postrach forum
Dzisiaj bede miał ziemniaki z kotletem.Troche dziwny ten wątek...
Offline
Ziemniaczki i śledziki
Offline